Farveprofiler og eksportsettings

Her kan du finde de farveprofiler og eksportsettings vi trykker og printer efter.


Når du benytter den samme farveprofil til konvertering af dine filer fra RGB til CMYK, som vi trykker efter, får vi det bedst mulige match af farverum. Når du konverterer fra RGB til CMYK med vores profiler betyder det i praksis, at du indstiller dine farver i tryksagen efter de indstillinger, vi trykker efter. Du kan få personlig vejledning fra vores prepresseksperter til valg af profiler til din tryksag. 
 

Farveprofiler til tryk

Vi arbejder med forskellige profiler til bestrøget og ubestrøget papir efter standarden 12647-2

Farveprofil til tryk og print af bestrøget papir (FOGRA39)
Hent en beskrivelse af FOGRA39 som PDF

Farveprofil til tryk og print af ubestrøget papir (FOGRA47)
Hent en beskrivelse af FOGRA47 som PDF

Tryk og farver

Dine opgaver vil blive trykt efter farvemodellen CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key/sort).
CMYK-modellen reflekterer lys, og er markant mindre end det lysbaserede farverum, RGB (Red, Green, Blue), som ses på din skærm.
Dine farver på skærmen kan ikke ramme trykket præcist, men konverteres de til den rigtige CMYK-profil, får du det bedst mulige resultat.

Kan du se forskel?
Når du sidder med kataloget, kan du jo passende prøve at sammenligne fotos fra denne side og side 26-29 i kataloget – Kan du se forskel?
Alle fotos i kataloget er produceret med farvemodellen CMYK, mens fotoet som du ser på din skærm vises som RGB.

Om RGB
Det lysbaserede farverum RGB består af de 3 grundlæggende farver:
Rød, Grøn, Blå. Når der skrues op for disse opnås en helt ren hvid da lysstyrken øges.

Der findes flere profiler inden for RGB-farverummet. Fx sRGB og AdobeRGB. Alle førnævnte RGB-profiler har et større farverum end CMYK-profilerne.
Alle Skærme viser farver med RGB-farverummet, så hvis du skal producere noget digitalt; fx hjemmeside, eller tabletgrafik, bør du bruge denne model.

Dit trykkeri bruger CMYK
Print- og trykmaskiner bruger altså CMYK-farverummet, som består af de grundlæggende farver nævnt foroven (Cyan, Magenta, Yellow/Gul og Key/Sort).

CMYK bliver mørkere, jo mere farve du tilføjer da dette er solid farve - modsat RGB der som sagt er lysbaseret og derfor bliver lysere mere farve du bruger.
CMYK er en substraktive farveblanding og bruges altid til fysisk materiale, som print og tryk.

Kan jeg aflevere i RGB?
Vi tager gerne imod filer, som indeholder elementer med RGB-profiler, men resultatet vil altid blive konverteret til CMYK ved produktion.
Derfor skal du være opmærksom på, at det endelige resultat ikke nødvendigvis rammer det du ser på skærmen (som set i eksemplerne).
Hvis du har fuldstændig styr på farver og konvertering til de rigtige ICC-profiler, tager vi selvfølgelig også imod trykklare materialer med CMYK-profiler.

Du kan hente vores PDF eksport-indstillinger HER

Hvordan kommer det til at se ud i CMYK?
CMYK og RGB farverum har forskellige profiler som ligger forskudt i farvespektret. Derfor vil en ikke-konverteret RGB fil, se meget anderledes ud i forhold til CMYK-resultatet på tryk.
Resultaterne kan også variere alt efter hvilken profil du konvretere fra og til
En skærm kan selvfølgelig ikke vise et 100% korrekt resultat af CMYK-farverummet som på tryk, da den som før nævnt altid viser RGB.
Dog vil vi anbefale, hvis du er det mindste i tvivl, at vælge “No Colour Conversion” og “Include All Profiles”, når du eksporterer til PDF.
Så vil vi sørge for at alt bliver konverteret korrekt, og du har derfor ikke en tryk-klar PDF, som er låst fast til en bestemt profil og papirkvalitet.PDF Eksportsettings til offsettryk og print

Vi har kun én profil, da det kun er opløsningen i billederne som udgør forskellen mellem offsettryk og digitaltryk/print.
Profilen er som standard indstillet til 300ppi og har ingen betydning udover at det kan fylde lidt mere end nødvendigt, hvis du eksporterer til digitalttryk/print.

En god tommelfinger-regel er:
300ppi til offsettryk og 150ppi til digitaltryk/print.

Hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte en af vores medarbejdere.


PDF eksport
Hent vores PDF eksportsettings her

 

 

PDF Eksportsettings?

Hvis du ikke kan få vores PDF eksportsettings til at virke, eller selv vil lave en, anbefaler vi at du følger denne vejledning.
Du er altid velkommen til at kontakte vores medarbejdere for hjælp.

Bliv professionel grafisk indkøber med Trykkataloget Trykkataloget hjælper dig til at vælge de rigtige papirtyper og trykmetoder til visitkort. Med kataloget får du de tryksager du forventer

Med kataloget får du overblik over papirkvaliteter, farver, trykmetoder og priser på dine tryksager.

;